روسیه: با وجود فشارها، روابط نظامی مسکو و تهران ادامه خواهد یافت

جمهوری اسلامی اعتراف کرده که به روسیه پهپاد فرستاده اما مدعی است که پهپادهایش قبل از تهاجم مسکو به کی‌یف در فوریه ۲۰۲۲ ارسال شده بودند

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر درخواست واشینگتن از تهران برای توقف فروش هواپیماهای بدون سرنشین به مسکو، گفت: «همکاری نظامی روسیه با ایران تسلیم فشارهای ژئوپلیتیک نخواهد شد.»

بر اساس گزارش روز شنبه خبرگزاری دولتی روسیه، ریابکوف گفت: «هیچ تغییری در رابطه ما وجود ندارد و همکاری با ایران ادامه خواهد داشت. ما کشورهای مستقلی هستیم و تسلیم دیکته‌های آمریکا و همدستانش نمی‌شویم.»

به گزارش رویترز، این گفته‌ها در حالی بیان شده است که فایننشال تایمز با انتشار خبری در اوایل ماه جاری به نقل از یک مقام ایرانی و یکی دیگر از افراد آشنا با مذاکرات، گزارش داد که ایالات متحده، جمهوری اسلامی را برای توقف فروش پهپادهایی که در جنگ اوکراین استفاده می‌شوند، تحت فشار قرار می‌دهد.

در همین حال، خبرگزاری دولتی روسیه (تاس)، روز دوشنبه ۲۱ اوت (۳۰ مرداد)، از ورود یک هیئت نظامی ایرانی به مسکو خبر داد. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که هیئت ایرانی به منظور گفت‌وگو درباره همکاری بین نیروهای زمینی جمهوری اسلامی و روسیه به این کشور سفر کرده است.

روسیه سال گذشته از پهپادهای شاهد ساخت ایران موسوم به کامیکازه، برای حمله به اوکراین استفاده کرد. مسکو همواره استفاده نیروهایش از پهپادهای ایرانی در اوکراین را تکذیب می‌کند و جمهوری اسلامی نیز اگرچه به ارسال پهپادها به روسیه اعتراف کرده، اما مدعی است که این پهپادها قبل از تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ ارسال شده بودند.

با وجود تکذیب‌های مکرر مقامات ایران، یک مقام کاخ سفید در ماه ژوئن گفت که ایران از اوت ۲۰۲۲ چند صد هواپیمای بدون سرنشین را به روسیه منتقل کرده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، بارها تاکید کرده است که دولت او هیچ شکی ندارد پهپادهای ایرانی شاهد ۱۳۶ مسئول حملات گسترده به شهرهای اوکراین‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اسکای‌نیوز در گزارش روز چهارشنبه هشتم مارس (۱۷ اسفند) خود نوشت: «یک منبع امنیتی اطلاع داد ایران مخفیانه مقدار زیادی گلوله، راکت و خمپاره برای جنگ در اوکراین به روسیه ارسال کرده است و قصد دارد مهمات بیشتری هم بفرستد.»

این منبع آگاه مدعی شد که در ماه ژانویه، دو کشتی باری با پرچم روسیه حامل حدود ۱۰۰ میلیون گلوله و ۳۰۰ هزار خمپاره، ایران را به مقصد روسیه، از طریق دریای خزر، ترک کردند. ظاهرا مهماتی مانند راکت‌انداز، خمپاره‌انداز و مسلسل نیز در این محموله‌ها گنجانده شده بودند. این شخص مطلع گفت که مسکو هزینه این مهمات را نقدی به جمهوری اسلامی پرداخت کرده و تحریم‌ها را دور زده است.

پس از گذشت چند ماه، شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز، روز جمعه ۲۶ مه، با انتشار گزارشی به بررسی چگونگی ارسال تسلیحات از خاک ایران به خاک روسیه پرداخت، فرایندی که مسیر اصلی آن آب‌های دریای خزر است و به‌ گزارش این شبکه خبری، کشورهای غربی تاکنون برای مقابله‌ با آن هیچ راهی نیافته‌اند. 

به‌ گزارش سی‌ان‌ان، داده‌های ثبت‌شده مربوط به کشتیرانی در آب‌های دریای خزر نشان می‌دهد که پس از آغاز جنگ اوکراین و به تبع آن تعمیق همکاری‌های نظامی تهران و مسکو، شمار کشتی‌هایی که تلاش می‌کنند اطلاعات مربوط به حرکتشان در این آب‌ها ثبت نشود، افزایش یافته است، اقدامی که به‌ گمان کارشناس‌ها، باید آن را نشانه‌ای مبنی بر تلاش جمهوری اسلامی ایران و دولت ولادیمیر پوتین، به‌منظور جابجایی تسلیحات و کالاهایی که می‌توان آن‌ها را در میدان جنگ علیه نیروهای نظامی و غیرنظامی اوکراین استفاده کرد، به‌شمار آورد. 

روزنامه اورشلیم‌پست نیز روز یکشنبه ۲۸ مه (۷ خرداد)، با انتشار گزارشی، از افزایش استفاده روسیه از پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی ایران علیه مواضع اوکراین خبر داد. این روزنامه به آمار وزارت دفاع اوکراین استناد کرد و نوشت: «روسیه در جنگ با اوکراین تاکنون بیش از دو هزار و ۹۰۰ پهپاد از دست داده است. بر اساس داده‌های نیروی هوایی اوکراین که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده، پدافند هوایی اوکراین فقط در ماه مه بیش از ۳۰۰ هواپیمای بدون‌سرنشین را رهگیری کرده است.»

کاخ سفید نیز در ماه ژوئن تصویری ماهواره‌ای منتشر کرد که گفته می‌شود به احداث یک کارخانه ساخت پهپاد در شرق مسکو با کمک ایران مربوط است. سخنگوی آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در این زمینه گفت: «این کارخانه که در منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا در جمهوری تاتارستان روسیه واقع شده است، می‌تواند به‌‌طرز چشمگیری تولید و عرضه پهپادها را برای روسیه افزایش دهد. این در حالی است که به نظر می‌رسد پهپادهایی که در حال حاضر استفاده می‌شوند، در ایران ساخته شده‌اند.»

روسیه و ایران که هر دو تحت تحریم‌های اقتصادی غرب قرار دارند، از زمانی که مسکو ده‌ها هزار نیرو برای تهاجم به اوکراین فرستاد، روابط نزدیک‌تری در زمینه‌های نظامی و عرصه‌های دیگر برقرار کرده‌اند. روسیه از حامیان عمده سیاست‌های جمهوری اسلامی است و همواره در نهادهای بین‌المللی چون شورای امنیت و کمیسیون‌های سازمان ملل متحد، با استفاده از اختیارات خود مانع صدور قطعنامه علیه تهران شده است.